1. CELAMI STOWARZYSZENIA SĄ: 1) ZAPEWNIANIE WYSOKIEJ JAKOŚCI PRODUKTÓW. 2) PROPAGOWANIE
SPOŻYCIA BROKUŁÓW W POLSCE I EUROPIE. 3) STWORZENIE STRATEGII MARKETINGOWEJ DLA PRODUKTÓW
BROKUŁÓW, 4) ANALIZA POTRZEB RYNKÓW I PROGNOZY ROZWOJU EKSPORTU POLSKICH PRODUKTÓW
ROLNYCH 5) LOBBING UZASADNIONYCH INTERESÓW PRODUCENTÓW BROKUŁÓW. W SZCZEGÓLNOŚCI PROROZWOJOWYCH
ROZWIĄZAŃ JAKOŚCIOWYCH I ZDROWOTNYCH, 6) PRZEPROWADZANIE ANALIZ, GROMADZENIE I ROZPOWSZECHNIANIE
AKTUALNYCH INFORMACJI DOTYCZĄCYCH RYNKU WARZYW. 7) ORGANIZOWANIE SYMPOZJÓW NAUKOWO-TECHNICZNYCH,
SEMINARIÓW, SZKOLEŃ, KONFERENCJI, WYSTAW I INNYCH IMPREZ MAJĄCYCH NA CELU REALIZACJE
ZADAŃ STOWARZYSZENIA. 8) REPREZENTOWANIE PRODUCENTÓW BROKUŁÓW W INNYCH ORGANIZACJACH
I ZWIĄZKACH, 9) KSZTAŁTOWANIE KORZYSTNEGO WIZERUNKU POLSKICH PRODUCENTÓW BROKUŁÓW,
10) PROMOWANIE ZA GRANICĄ KRAJOWYCH PRODUCENTÓW I SPRZEDAWCÓW BROKUŁÓW, 11) PROMOCJA
ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I POWSZECHNA EDUKACJA W ZAKRESIE PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA. 12)
SZKOLENIA PRODUCENTÓW I PRZETWÓRCÓW WARZYW, 13) BADANIA NAUKOWE I PRACE ROZWOJOWE
MAJĄCE NA CELU POPRAWĘ JAKOŚCI WARZYW ORAZ ICH PRZETWORÓW, A TAKŻE PROWADZĄCE DO WZROSTU
ICH SPOŻYCIA, 14) UPOWSZECHNIANIE ZAGRANICZNYCH PUBLIKACJI DOTYCZĄCYCH OSIĄGNIĘĆ NAUKOWYCH
I TECHNICZNYCH Z ZAKRESU PRODUKCJI BROKUŁÓW,