- STOSOWANIE PRZYJAZNYCH DLA ŚRODOWISKA METOD UPRAWY, - WSPIERANIE DZIAŁANIA W ZAKRESIE
PODNOSZENIA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI NOWOCZESNEGO GOSPODAROWANIA ROLNIKÓW, - WSPÓŁPRACA
Z OSOBAMI I INSTYTUCJAMI W ZAKRESIE ZBIERANIA INFORMACJI I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ W DZIEDZINIE
EKONOMIKI, PRODUKCJI ROLNEJ, PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO, PRAWA I DZIAŁALNOŚCI
GOSPODARCZEJ, - POZYSKIWANIE OPŁACALNYCH RYNKÓW ZBYTU NA PRODUKTY ROLNE, - KONCENTROWANIE
PRODUKCJI O OKREŚLONYM STANDARDZIE I WIELKOŚCI PARTII TOWARU, - PLANOWANIE PRODUKCJI,
- ORGANIZACJA I PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI W ZAKRESIE PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO,
- DZIAŁANIE NA RZECZ POPRAWY WARUNKÓW PRODUKCJI ROLNICZEJ ORAZ JEJ OPŁACALNOŚCI, -
DZIAŁANIE W ZAKRESIE KSZTAŁTOWANIA WŁAŚCIWEJ OSOBOWOŚCI PRODUCENTA ROLNIKA I ROZWIJANIE
ETYKI ZAWODOWEJ PRODUCENTA ŻYWNOŚCI.