A)REPREZENTOWANIE STOWARZYSZENIA WOBEC WŁADZ ORAZ ORGANIZACJI KRAJOWYCH I MIĘDZYNARODOWYCH
O PODOBNYCH CELACH, B)OPRACOWANIE I ROZWIJANIE NOWEGO STANDARDU MIĘSA INDYCZEGO W
KRAJU I ZA GRANICĄ, C)EDUKOWANIE I CERTYFIKOWANIE PRODUCENTÓW DROBIU W ZAKRESIE PRODUKCJI
MIĘSA INDYCZEGO W RAMACH STWORZONEGO STANDARDU JAKOŚCIOWEGO, D)PROMOWANIE ŻYWNOŚCI
I ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH Z MIĘSA INDYCZEGO WYRÓŻNIAJĄCYCH SIĘ NA RYNKU W SZCZEGÓLNOŚCI
WYSOKĄ JAKOŚCIĄ I INNOWACYJNOŚCIĄ, E)DZIAŁANIE NA RZECZ ROZWOJU DROBIARSTWA W NOWOCZESNYCH
FORMACH ORGANIZACYJNYCH I TECHNOLOGICZNYCH ORAZ PROMOWANIE PRODUKTÓW INDYCZYCH I OSIĄGNIĘĆ
GOSPODARCZYCH CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA, F)PROMOWANIE DBAŁOŚCI O KAŻDY ETAP PRODUKCJI
ŻYWNOŚCI I ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH Z MIĘSA INDYCZEGO, W TYM O HODOWLĘ I DOBROSTAN ZWIERZĄT
G)ROZWIJANIE WSPÓŁPRACY Z KRAJOWYMI I ZAGRANICZNYMI ORGANIZACJAMI GOSPODARCZYMI ORAZ
PLACÓWKAMI NAUKOWYMI W KRAJU I ZA GRANICĄ, H)PROWADZENIE DORADZTWA I SZKOLENIA W ZAKRESIE,
UDZIELANIE POMOCY ORGANIZACYJNEJ I PRAWNO-EKONOMICZNEJ W DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA ORAZ WSPIERANIE ICH INICJATYW, I)PROWADZENIE BADAŃ NAUKOWYCH
I RYNKOWYCH DOTYCZĄCYCH REALIZACJI CELÓW STOWARZYSZENIA W SZCZEGÓLNOŚCI BADAŃ ZWIERZĄT,
ŻYWNOŚCI I ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH Z MIĘSA INDYCZEGO, ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU ORAZ DBANIA
O ŚRODOWISKO, J)PROMOWANIE EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI Z UWZGLĘDNIENIEM OCHRONY
PRZYRODY, DBAŁOŚCI O ŚRODOWISKO, OGRANICZANIA PRZEZ PRODUCENTÓW ŚLADU WĘGLOWEGO, ZUŻYCIA
ENERGII, ZUŻYCIA WODY ORAZ WYKORZYSTYWANIA ENERGII ODNAWIALNEJ W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI,
K)PROWADZENIE SZKOLEŃ I EDUKACJĘ SPOŁECZEŃSTWA W SZCZEGÓLNOŚCI Z ZAKRESU ŻYWIENIA,
ZDROWEGO STYLU ŻYCIA, DBAŁOŚCI O PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE, L)PROMOWANIE POLSKIEJ TRADYCJI
I KULTURY, W SZCZEGÓLNOŚCI KUCHNI REGIONALNYCH I POTRAW Z MIĘSA INDYCZEGO.