1.PROMOCJA REGIONU W KRAJU I ZA GRANICĄ. 2.INICJOWANIE I PROMOWANIE WSZELKICH PRZEDSIĘWZIĘĆ
ZMIERZAJĄCYCH DO ROZWOJU KULTURALNEGO, SPOŁECZNEGO I GOSPODARCZEGO ORAZ POPRAWY WARUNKÓW
ŚRODOWISKA NATURALNEGO W REGIONIE I POZA NIM. 3.WSPIERANIE ROZWOJU TURYSTYKI I ROZWOJU
INFRASTRUKTURY KOMUNALNEJ. 4.PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI SZKOLENIOWEJ I EDUKACYJNEJ DLA
POTRZEB RYNKU WEWNĘTRZNEGO ORAZ NA UŻYTEK ROZWIJAJĄCEGO SIĘ RYNKU PRACY NA ŚWIECIE.
5.PROMOWANIE UDZIAŁU ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH W BUDOWIE SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO.
6.WSPIERANIE SPOŁECZNEJ AKTYWNOŚCI OBYWATELI, 7.INTEGROWANIE ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH.
8.PRZYCZYNIANIE SIĘ DO TWORZENIA TOŻSAMOŚCI ŚRODOWISKOWEJ ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH.
9.POMOC W WYMIANIE INFORMACJI, WIEDZY I DOŚWIADCZEŃ MIĘDZY ORGANIZACJAMI. 10.POMOC
W PREZENTOWANIU DOROBKU ORGANIZACJI WŁADZOM PAŃSTWOWYM, SAMORZĄDOWYM, SEKTOROWI GOSPODARCZEMU
ORAZ SZEROKIEJ PUBLICZNOŚCI. 11.OPINIOWANIE AKTÓW PRAWNYCH DOTYCZĄCYCH WAŻNYCH KWESTII
SPOŁECZNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA. 12.PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI EDUKACYJNEJ I SZKOLENIOWEJ
NA RZECZ OCHRONY ŚRODOWISKA. 13.OCHRONA DZIEDZICTWA NATURALNEGO. 14.PROMOCJA EKOROZWOJU.
15.PROMOCJA ALTERNATYWNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII, 16.PROEKOLOGICZNE WSPIERANIE TURYSTYKI
I GASTRONOMI. 17.WSPIERANIE PRODUKCJI I DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ. 18.PROWADZENIE
BADAŃ NAD METODAMI, TECHNIKAMI I URZĄDZENIAMI STWIERDZAJĄCYMI EKOLOGICZNA WARTOŚĆ
PRODUKTÓW WG OKREŚLONYCH NORM EUROPEJSKICH. 19.KSZTAŁCENIE USTAWICZNE DOROSŁYCH. 20.POZOSTAŁE
FORMY KSZTAŁCENIA, GDZIE INDZIEJ NIE SKLASYFIKOWANE. 21. DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA
EDUKACJE. 22. CERTYFIKOWANIE. 23.DZIAŁALNOŚĆ TWÓRCZA ZWIĄZANA Z KULTURĄ I ROZRYWKĄ.
24.BUDOWANIE SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO. 25.WSPIERANIE INTEGRACJI I AKTYWIZACJI
SPOŁECZNEJ. 26.WSPIERANIE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI SPOŁECZNEJ. 27.PRZYGOTOWYWANIE I DOSTARCZANIE
ŻYWNOŚCI DLA ODBIORCÓW ZEWNĘTRZNYCH (KATERING) 28.POZOSTAŁA USŁUGOWA DZIAŁALNOŚĆ GASTRONOMICZNA
CIĄG DALSZY W STATUCIE