CELEM STOWARZYSZENIA JEST DZIAŁALNOŚĆ NA RZECZ WSPIERANIA, PROMOWANIA I ROZWOJU IDEI
KRÓTKICH ŁAŃCUCHÓW DOSTAW ŻYWNOŚCI (ZWANYCH DALEJ KŁŻ) POPRZEZ: 1. WSPIERANIE SPRZEDAŻY
KUJAWSKO-POMORSKICH ROLNIKÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ PRODUKCJĄ ŻYWNOŚCI, DZIAŁAJĄCYCH W RAMACH:
ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO, DZIAŁALNOŚCI MARGINALNEJ LOKALNEJ OGRANICZONEJ, SPRZEDAŻY
BEZPOŚREDNIEJ, DOSTAW BEZPOŚREDNICH A TAKŻE MIKRO I MAŁYCH PRZEDSIĘBIORSTW Z BRANŻY
ROLNO-SPOŻYWCZEJ Z WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO- POMORSKIEGO (NAZYWANYCH LOKALNYMI PRODUCENTAMI
ŻYWNOŚCI) ORAZ PODMIOTÓW I OSÓB ZAMIERZAJĄCYCH TAKĄ DZIAŁALNOŚĆ PODJĄĆ. 2. BUDOWANIE
SIECI WSPÓŁPRACY POMIĘDZY ROLNIKAMI, PRODUCENTAMI, PRZETWÓRCAMI, LOKALNYMI LIDERAMI
W CELU WSPÓLNEJ SPRZEDAŻY I PROMOCJI PRODUKTÓW. 3. ROZSZERZANIE SIECI WSPÓŁPRACY POPRZEZ
PODEJMOWANIE DZIAŁAŃ SŁUŻĄCYCH ZWIĘKSZANIU LICZBY PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI W STOWARZYSZENIU.
4. WSPIERANIE ROZWOJU PRZEDSIĘBIORCZOŚCI, ROLNICTWA ORAZ PRZETWÓRSTWA TRADYCYJNEGO
I EKOLOGICZNEGO. 5. TWORZENIE MOŻLIWOŚCI WYMIANY DOŚWIADCZEŃ I POGLĄDÓW NA TEMAT ROZWOJU
ZRÓWNOWAŻONEGO HANDLU I PRODUKCJI. 6. WSPIERANIE ALTERNATYWNYCH DRÓG KONTAKTU MIĘDZY
INDYWIDUALNYMI ODBIORCAMI A DROBNYMI WYTWÓRCAMI. 7. ORGANIZOWANIE, TWORZENIE I UDOSTĘPNIANIE
MIEJSC I FORM PROMOCJI, PRZETWÓRSTWA ORAZ HANDLU DLA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH I EKOLOGICZNYCH.
8. DBAŁOŚĆ O WYSOKĄ JAKOŚĆ PRODUKTÓW, UTRZYMANIE WYSOKICH STANDARTÓW SANITARNO-WETERYNARYJNYCH.
9. WDRAŻANIE NOWYCH TECHNOLOGII W ZAKRESIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI PRZY ZACHOWANIU POLSKIEJ
TRADYCJI 10. BUDOWANIE ŚWIADOMOŚCI KONSUMENCKIEJ, CO DO WYSOKIEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
PRODUKOWANEJ PRZEZ LOKALNYCH WYTWÓRCÓW NA RZECZ ROZWOJU PATRIOTYZMU KONSUMENCKIEGO.