DZIAŁALNOŚĆ NA RZECZ PODTRZYMYWANIA I PROMOCJI POLSKIEJ TRADYCJI KULINARNEJ. DZIAŁALNOŚĆ
NA RZECZ PROMOCJI DOBRYCH WZORCÓW W DZIEDZINIE ROLNICTWA, EKOLOGII, OCHRONY ŚRODOWISKA.
DZIAŁANIE NA RZECZ INTEGRACJI ŚRODOWISK PRODUCENTÓW I WYTWÓRCÓW ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW,
TWÓRCÓW I ORGANIZATORÓW FESTIWALI, KONKURSÓW, TURNIEJÓW I INNYCH IMPREZ PROMUJĄCYCH
TRADYCYJNE PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE ORAZ SZEROKO POJĘTY DOBRY SMAK. WSPIERANIE
PRODUCENTÓW PRODUKTÓW ROLNYCH I ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH W INFORMOWANIU KUPUJĄCYCH I KONSUMENTÓW
O CECHACH PRODUKTÓW I ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I ZWIĄZANEJ Z NIMI PRODUKCJI ROLNEJ BY TYM
SAMYM ZAPEWNIĆ: A) UCZCIWĄ KONKURENCJĘ - ROLNIKOM I PRODUCENTOM PRODUKTÓW ROLNYCH
I ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH MAJĄCYCH CECHY I WŁAŚCIWOŚCI STANOWIĄCE WARTOŚĆ DODANĄ; B) DOSTĘP
KONSUMENTÓW DO WIARYGODNYCH INFORMACJI NA TEMAT TYCH PRODUKTÓW; C) PRZESTRZEGANIE
PRAW WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ D) INTEGRALNOŚĆ RYNKU WEWNĘTRZNEGO. DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE
OCHRONY I PROMOCJI POLSKIEGO DZIEDZICTWA KULTUROWEGO I PROMOWANIE IDEI ZRÓWNOWAŻONEGO
ROZWOJU. DZIAŁANIA NA RZECZ EDUKACJI KULINARNEJ, EKOLOGICZNEJ I KULTURALNEJ. DZIAŁANIA
NA RZECZ PROMOCJI POLSKIEJ TRADYCJI I KULTURY ORAZ DZIEDZICTWA KULINARNEGO W KRAJU
I ZA GRANICĄ. DZIAŁANIA NA RZECZ WSPÓŁPRACY MIĘDZYREGIONALNEJ I MIĘDZYNARODOWEJ. DZIAŁANIE
NA RZECZ PROPAGOWANIA W KRAJU I ZA GRANICĄ IDEI SZEROKO ROZUMIANEJ "KULINARNEJ MAPY
POLSKI" ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM TURYSTYKI KULINARNEJ. WSKAZYWANIE I PROMOWANIE
DOBRYCH WZORCÓW W DZIEDZINIE SZEROKO ROZUMIANYCH KULINARIÓW I GASTRONOMII. DZIAŁANIA
NA RZECZ REALIZACJI INICJATYW PROMUJĄCYCH KULTURĘ STOŁU. PROPAGOWANIE MIEJSC I OBSZARÓW
ORAZ ZWIĄZANYCH Z NIMI DOBRYCH WZORCÓW I TRADYCJI W ZAKRESIE TURYSTYKI. CIĄG DALSZY
CELU DZIAŁANIA W § 6 STATUTU FUNDACJI.